#File 638110284780555373
#File 638110284780415318
#File 638110284780605753
#File 638110284780581538
IMBY – Nodig biodiversiteit uit in je tuin!
01-01-2023
IMBY staat voor In My BackYard of simpelweg ‘in mijn achtertuin’. Dit initiatief is bedoeld als de positieve tegenhanger van NIMBY ‘Not in My BackYard’ waarbij mensen projecten van algemeen belang nodig en relevant vinden, zolang ze maar niet in hun eigen omgeving komen. We zitten momenteel midden in een biodiversiteitscrisis. De natuurreservaten die nog geen 3% van ons land innemen, kunnen onmogelijk deze crisis alleen opvangen. Tuinen daarentegen bestrijken 10% van de totale landoppervlakte in België. Als iedereen een aantal biodiversiteits-vriendelijke ingrepen zou doen in eigen tuin - hoe klein ook - draagt dit bij tot een groter groen netwerk waar de natuur meer kansen krijgt.

Wij maakten 2,5 jaar geleden de sprong van een appartement in hartje Brussel naar een huis met tuin op het platteland in Andenne, te midden van de Condroz. Het zijn vooral de mooie landschappen, glooiende hellingen, bossen, graslanden en bijhorende biodiversiteit die ons naar hier lokten. ’De biodiversiteitscrisis en bij uitbreiding de klimaatcrisis zijn nauwelijks te overzien en stemmen vlug tot doemdenken. Toch kan iedereen een verschil maken door kleine ingrepen in ons dagdagelijks leven.

Begin bij jezelf leek ons dan ook het juiste adagio … Zo gezegd, zo gedaan. Met veel enthousiasme gingen we aan de slag en probeerden we onze inspiratie- en vormeloze tuin, bestaande uit het klassieke korte gazon met een paar fruitbomen en een bosrand vol vuilstort om te toveren in onze eigen natuurrijke oase waar het goed vertoeven is voor mens en natuur. Er is nog veel werk maar de aanleg van een natuurlijke poel, een gemengde heg, een bloemrijk hooiland, meer (klein)fruit en een functionele moestuin maken al een groot verschil. Het is ongelofelijk hoe deze relatieve kleine ingrepen al een weelde aan biodiversiteit naar de tuin lokten. We vragen ons soms af hoe al die soorten spontaan hun weg naar onze achtertuin vinden. Toegegeven onze prachtige omgeving bulkt van het potentieel dus dat zit wel mee.

Met IMBY willen we vooral onze ervaring delen. Intussen is onze kennis al sterk gegroeid, volgen we allebei opleidingen (bij Inverde & Cercle des Naturalistes de Belgique) en zijn we volledig gebeten door het ecologische tuinvirus. Het is ongelofelijk hoe tijd gespendeerd in de natuur en weg van het scherm dubbel telt en hoeveel er hier nog groeit, bloeit, kruipt, leeft en rondfladdert om te bewonderen.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je weten wat jij kan doen in je tuin, op je terras of balkon, volg ons dan via deze blogs, op instagram en facebook en help ons het woord te verspreiden. Dank alvast en veel plezier!
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste en voeg hieronder je reactie toe.
Geef een reactie